W Plenerze kochamy święta! Czekamy i celebrujemy je. Uwielbiamy za wyjątkowy klimat, który tworzą. Od dziecka uwielbiałam święta Bożenarodzeniowe. Złoto i czerwień. Dekoracje, zapachy, rodzina, spotkania, rozmowy i prezenty. Podarunki, które są bardzo miłym akcentem. Można nimi pokazać bliskiej osobie, jaka jest ważna dla Ciebie, jak bardzo ją znasz i doceniasz.
Jako dziecko, miałam takie fajne marzenie. Aby zostać pomocnikiem świętego Mikołaja. Z błyskiem w oku oglądałam pięknie ilustrowane książki, w których elfy z uśmiechami w magicznej krainie wytwarzały prezenty. Chciałam też tak!
Gdy się teraz rozglądam po miejscu w którym siedzę, to widzę, że trochę to marzenie się spełniło ;) Szczególnie w grudniu, gdy Plenerowa pracownia zmienia się w oddział Świętego Mikołaja. Ręcznie robiona biżuteria, z tajemniczymi i pięknymi kryształami, to wylatuje od nas. Tutaj spełniamy marzenia kobiet, o magicznych amuletach i wyjątkowych talizmanach.
Możesz też być pomocnikiem Świętego Mikołaja. I przekazywać wyjątkowe, ręcznie robione prezenty dalej w świat!
Były jedne takie święta, że do każdej grudniowej paczki dołączaliśmy jednego przez nas pieczonego piernika, w kopercie z przepisem. Ile to było roboty! Już nawet sąsiadka piekła z nami :) Szybko nie powtórzymy tej akcji, ale zdjęcie z przepisem macie poniżej :)
- Kasia
PRZEPIS NA PYSZNE PIERNICZKI
Składniki:
- 1 kg mąki
- 1 szklanka cukru
- 2-3 paczki przyprawy do piernika
- 2,5 łyżeczki sody
- 250 g miodu
- 1 kostka masła
- 4 jajka
Masło roztapiamy na małym ogniu, razem z miodem i odstawiamy do ostygnięcia.
Wszystkie suche składniki na pierniczki mieszamy w misce. Kiedy masa ostygła, wrzucamy do środka jajka i dokładnie mieszamy. Łączymy suche i mokre składniki. Wyrabiamy ciasto dłońmi.
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość ok 1 - 2 cm, podsypując w razie potrzeby mąką. Nie za dużo, bo im więcej dodamy do ciasta mąki, tym trudniej będzie nam je rozwałkować i będzie za twarde. Wykrawamy foremkami.
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy pierniczki.
Pierniczki pieczemy około 5 - 7 minut, aż będą rumiane. Warto mieć je cały czas na oku :)